• Arkkitehtitoimisto V. Sairanen
  • Arkkitehtitoimisto V. Sairanen
  • Arkkitehtitoimisto V. Sairanen
  • Arkkitehtitoimisto V. Sairanen
  • Arkkitehtitoimisto V. Sairanen
  • Arkkitehtitoimisto V. Sairanen
  • Arkkitehtitoimisto V. Sairanen
  • Arkkitehtitoimisto V. Sairanen
  • Arkkitehtitoimisto V. Sairanen
  • Arkkitehtitoimisto V. Sairanen
Arkkitehtisuunnittelu

Arkkitehtisuunnittelua uudiskohteisiin

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, sanotaan usein. Monelle oman kodin rakennuttaminen on yksi elämän suurimmista projekteista sekä työmääränsä puolesta että taloudellisesti, joten siihen liittyvät ratkaisut on mietittävä huolella. Koko hankkeen toiminnallisuuden ja kustannusten kannalta merkittävimmät ratkaisut tehdään jo projektin alkuvaiheessa, joten arkkitehtisuunnitteluun kannattaa panostaa mahdollisimman aikaisin. 

Arkkitehti valmiina palvelemaan

Nykyään tarjolla on monipuolinen määrä muuttovalmiita koteja sekä valmiita talomalleja, mutta kokeneen arkkitehdin suunnittelemana uudesta kodistasi tulee varmasti kaikkia tarpeitasi palveleva.

Vuodesta 1994 arkkitehtitoimistoa pitänyt Veikko Sairanen korostaa suunnittelussa käytännöllisyyttä ja toiminnallisuutta. Hyvän pohjaratkaisun avulla perheen arkisia toimintoja on mahdollista helpottaa. Esimerkiksi eteinen on päivittäin koko perheen käyttämä tila, joten sen mitoitukseen ja kalustettavuuteen kannattaa kiinnittää huomioita käytön sujuvoittamiseksi. Myös hukkaneliöiden minimointi ja muunneltavuus erilaisiin elämäntilanteisiin ovat suunnittelutyötä ohjaavia seikkoja.

Talo tontin ehdoilla

Paitsi että sisätilat ovat siistit, toimivat ja viihtyisät, on myös tärkeää että talo istuu tontille muodostaen tasapainoisen kokonaisuuden ympäristönsä kanssa. Ilman ammattilaisen näkemystä tilanne ei välttämättä toteudu optimaalisella tavalla – arkkitehdin suunnittelemana tontinkäyttösuunnitelma on taatusti sijoituksen arvoinen. Autopaikat, terassit ja muut pihan toiminnot löytävät oikeat paikkansa käytännöllisyys ja ilmansuunnat huomioiden.

Nykyään erityisesti kaupunkialueiden tontit ovat yhä pienempiä ja rakentaminen on tiukasti ohjattu alueen asemakaavassa. Rakentamisen tiivistyessä nousevat myös paloturvallisuusasiat yhä tärkeämpään rooliin ohjaten omalta osaltaan suunnittelua. Valittu rakennuspaikka saattaakin lyödä lukkoon monta asiaa ja rajoittaa tontille sopivien talomallien määrää.

Kun tontit pienevät, kasvavat niiden käytöstä autosuojien, auton kääntöpaikkojen ja ulkovarastojen osuudet. Siksi niiden sijoitus tontille yhdessä asuinrakennuksen kanssa vaikuttaa helposti suunniteltavan talon pohjaratkaisuun. Kannattaa siis kääntyä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa arkkitehdin puoleen – vaikka heti silloin kun projekti on vasta ajatuksen tasolla. Näin voidaan yhdessä ammattilaisen kanssa varmistaa, että tontti sopii unelmien kodin rakennuspaikaksi.

Veikko Sairasen suunnittelema tiiliverhoiltu puutalo Espoo, Henttaa

Toiveet todeksi

Yksikään perhe ei ole samanlaisen toisen kanssa: kaikilla on omat tapansa toimia ja tarpeensa käyttää kotinsa tiloja. Siksi onkin oleellisen tärkeää, että koti suunnitellaan asiakkaidensa elämäntapaan sopivaksi ja näköiseksi. Pientalosta haaveilevan ei tarvitse tyytyä valmiiseen mallipohjaratkaisuun, vaan arkkitehti huomioi kaikki yksilölliset tarpeet ja toiveet: harrastusten vaatimat tilatarpeet, ruoan valmistamiseen ja ruokailuun liittyvät tavat sekä sisä- ja ulkotilojen luontuva yhteys.

Tältä pohjalta syntyy suunnitelma näyttävästä ja toimivasta kokonaisuudesta, jossa tuleva asukas voi nauttia asumisesta juuri haluamallaan tavalla.

Veikko Sairasen suunnittelema kivitalo Espoo, Pohjois-Tapiola

Pelottavatko kustannukset?

Rakentamisen kokonaisbudjetissa arkkitehtisuunnittelun kustannus on varsin pieni siitä saatavaan hyötyyn nähden. Taitava suunnittelija voi säästää rakentamiskustannuksissa suunnittelemalla tehokkaasti käytettyjä neliöitä sekä ehdottamalla kustannustehokkaampia ratkaisuja. Ajatusta yksilöllisesti suunnitellusta kodista ei kannata hylätä siis ainakaan korkeampien kustannusten pelossa. Voit tilata arkkitehdiltä aluksi ehdotuspiirustukset, ja ne nähtyäsi päättää toimeksiannon jatkamisesta.

Ota yhteyttä ja kysy lisää!